Pod hromadné výpovede sa vraj podpísala vyše polovica lekárov FNsP

22.09.2011 Prešov

Prešov 22. septembra (TASR) – Pod hromadné výpovede, ktoré majú byť protestom proti súčasnej situácii v slovenskom zdravotníctve, sa podľa predsedu regionálneho Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Prešove Michala Policiana podpísalo vyše 60 percent lekárov z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A.Reimana v Prešove (FNsP).
Polician dnes pre TASR uviedol, že s akciou začali 6. septembra po spoločnom stretnutí s lekármi, kde im odovzdali tlačivá a poučili o jej priebehu.
Zdôraznil, že LOZ nevyvíjalo na lekárov žiaden nátlak a do protestu sa zapájajú dobrovoľne, lebo vedia, v akom stave je slovenské zdravotníctvo a každý si je vedomý, prečo a za akých podmienok sa zúčastňuje na týchto aktivitách. Podľa jemu dostupných informácií je v prešovskej FNsP zamestnaných vyše 300 lekárov.
\"Evidujeme viac ako 60 percent lekárov, ktorí deklarovali, respektíve fyzicky podali výpoveď. Individuálne sa nebudú odovzdávať na riaditeľstve, zhromažďujeme ich my. Potom máme stretnutie v Bratislave, kde zhodnotíme situáciu v jednotlivých nemocniciach a podľa toho zaujmeme stanovisko,\" konštatoval Polician.
Dodal, že najbližšie stretnutie by sa malo konať v Bratislave v sobotu (24.9.). Akcia bude podľa neho prebiehať ešte niekoľko dní, pretože záujem o zapojenie sa do nej prejavili aj ľudia, ktorí sú ešte na dovolenkách. Uviedol, že výpovede deklarovali lekári z takmer všetkých oddelení FNsP, konečný stav by mali vedieť na budúci týždeň v utorok.
Predseda prešovského LOZ pripomenul, že svojim postojom chcú docieliť naplnenie štyroch požiadaviek, ktoré už verejne deklarovali. Ide o dodržiavanie Zákonníka práce, minimálneho personálneho a materiálneho zabezpečenia, dofinancovania zdravotníctva a zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Ďalším bodom bola úprava základných platov lekárov v nemocniciach. Polician doplnil, že tieto požiadavky tvoria celok, žiadnu z nich nepreferujú a všetky sú rovnocenné.
 

Vyberte región